petak, 12. ožujka 2010.

ZBOG UBOJSTVA PRIPADNIKA 130. BRIGADE

BEOGRAD - Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Darka Radivoja (41), zbog osnovane sumnje da je 20. studenoga 1991. godine, kao pripadnik milicije u sastavu Teritorijalne obrane (TO) općine Tenja u Hrvatskoj, počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na teritoriju te općine.
Optuženom se stavlja na teret da je ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom i zarobljen.
Radivoj se tereti da je s Brankom Stjepanovićem, također pripadnikom milicije, Plateša izveo iz ambulante u Tenji u namjeri da ga prevede do zapovjedništva u Boboti.
Tijekom puta ga je, kako navodi Tužiteljstvo, izveo iz vozila u blizini ulaza u pravoslavno groblje u Ćelijama i u njega ispalio rafal iz automatske puške, nanijevši mu ozljede po glavi i po cijelom tijelu, zbog kojih je Plateš preminuo.
Kako se doznaje u Tužiteljstvu, Darko Radivoj, zvani Gurgula, iz Sombora, rođen u Vukovaru, pred Vojnim sudom u Osijeku 1994. godine osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog kaznenog djela terorizma. Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja kazne obustavljen 1998. godine, rješenjem Županijskog suda u Osijeku, na temelju Zakona o općem oprostu. (Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar